450 lipan remodel

architecture, interiors, kitchen & bath, single family

450-Lipan-Way-Exterior-1-960x490

450 Lipan Way Exterior-4 960x490

450-Lipan-Way-Workshop-8-Diningroom-960x490

450-Lipan-Way-Workshop-8-Guitar-room-960x490

450-Lipan-Way-Workstation-Detail-960x490

450-Lipan-Way-Custom-Storage-960x490

450-Lipan-Way-KitchenDiningroom-960x490

450-Lipan-Way-Workshop-8-Kitchen-960x490

450-Lipan-Way-Backsplash-detail
450-Lipan-Way-large-exterior-2-960x490

450-Lipan-Way-large-exterior-1-960x490 Photo Credit | Dane Cronin

“W8 took my do-it-yourself home remodel ideas and separated the bad ideas from the good and turned the house into a beautiful, modern living space. At every turn they listened to me and helped me turn a not fully formed vision into a tangible reality. And best of all, form met function perfectly. After one year in the house, I am still astounded how well the layout works and how well thought-out the details of lighting, room flow and kitchen functionality were done by W8.” 

– Morgan Young

design team
Architect |  Joseph Vigil
Interior Designer |  Ulla Lange

General Contractor VPC Homes, Vaughn Paul

details
This partial remodel re-envisioned the house’s exterior, kitchen, and main living spaces while leaving the bed and bathrooms untouched. From the start, the owner knew that he wanted a kitchen redesign, as well as a place to display his guitar collection. His favorite color is orange, so it was incorporated into the exterior and interior.

The original living and kitchen space was poorly lit and claustrophobic. The Owner wanted a much more open feel, so the center wall between the kitchen and dining spaces was removed and a sliding glass door was added.

The Owner had two major requirements for the interior of the project: a great display wall featuring reclaimed wood for his guitars and an island in the kitchen where his two children could hang out. In addition we moved the laundry from the garage to the kitchen behind a seamlessly integrated cabinet. We also created a study space off the dining room large enough for two people to use simultaneously. The desk was designed to match the kitchen cabinetry and hide the tangle of wires.

The kitchen design is based on a modern aesthetic. The Owner knew he wanted grey counters. We specified grey quartz which is very low maintenance unlike natural stone because it doesn’t need to be sealed. It also allows for a thickened counter edge.

The cabinetry is rift cut white oak veneer chosen for its linear grain. Its natural warmth pairs nicely with the grey counters. We brought some color into the kitchen via a mosaic backsplash of soft, muted teal and olive green tones in a frosted finish.

The Owner didn’t want any upper cabinets so instead there are floating shelves in the corner and glass shelves near the window. There is also a pullout pantry. The Corner cabinet has a pull-out tray rather than a lazy-susan.

The walls are painted a subtle grey. The accent wall and the pendants over the island bring a splash of the Owner’s favorite color — orange.

scope of work
replace windows, front door and garage door
reconfigure the kitchen and dining room
moving laundry room from the garage into the kitchen area
repaint the exterior
added insulation
air sealing
add photovoltaic system
sustainability
The original home was typical 1960s construction with a vented crawlspace, poor insulation (R11 in the walls) and standard single pane windows.

Sustainability improvements included: testing for radon, insulating the crawl space, installing a plastic barrier on the crawl space floor, removing exiting attic insulation, air sealing the attic and re-insulating the attic to R50; adding a heat recovery ventilator (HRV).

size
1,992 residential square feet
construction cost
$171,200 Construction Costs; $85.94/SF Construction
location
450 Lipan Way, Boulder CO 80303

450 Lipan Way on Houzz